Granola s cimetom in vanilijo
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in ena izmed mojih ljubših kombinacij je granola s cimetom in vanilijo, prelita z domačim sojinim ali kokosovim jogurtom. Granolo lahko pripraviš v pečici ali s pomočjo dehidratorja. Odlično se poda tudi k smutijem, ali pa se jo loti kar kot prigrizek, ko pade sladkor.
Sestavine:
- 200 g mandljev
- 100 g pistacij
- 100 g orehov
- 200 g datljev
- 3 žličke cimeta v prahu
- 3 žličke vanilije v prahu
- 4 žlice chia semen
- 1 – 2 dl vode
Postopek za pripravo granole s cimetom in vanilijo:
- Mandlje, pistacije in orehe grobo zmelji v mešalniku.
- Preliv pripraviš tako, da v blenderju do gladkega premešaš datlje, cimet, vanilijo in vodo. Količino vode prilagodi tako, da se bo preliv lažje zmešal. Na koncu dodaj chia semena in ročno premešaj.
- Mešanici oreščkov dodaj preliv in dobro premešaj. Razporedi na pladenj dehidratorja in suši 24 ur pri 42 °C. Granolo vmes nekajkrat premešaj.
- Namesto dehidratorja lahko uporabiš tudi pečico. Nastavi jo na 50 °C in vklopi ventilator. Sušenje v pečici je hitrejše kot v dehidratorju. Med sušenjem granolo pogosto preveri in jo premešaj.
Več receptov za presne sladice, torte in še marsikaj najdeš v knjigi Seksi presne sladice, ki jo lahko naročiš TUKAJ.