Špinačna lazanja
Za tri osebe potrebujemo:
Osnova
- 2 bučki
- 2 jž olivnega olja
- kajenski poper
Bučko po dolžini narežemo na tanke trakove in jih za nekaj minut mariniramo v mešanici olja in popra.
Meso iz orehov
- 50 g orehov, katere namočimo za eno uro
- 20 g suhih paradižnikov, katere namočimo za eno uro
- 1 čž posušenega origana
- 1 čž žajblja
- 1 čž agavinega sirupa
- 1 jž olivnega olja
- kajenski poper
Premešamo v mešalniku.
Sir iz makadamij
- 150 g rumene paprike
- 125 g makadamij
- 3 cl vode
- 1 jž limoninega soka
- 1 jž svežega peteršilja
- 1 čž svežega timijana
Premešamo v mešalniku.
Paradižnikova omaka
- 200 g paradižnika
- 10 g suhih paradižnikov, katere namočimo za eno uro
- 1 datelj
- 1 strok česna
- 1 jž olivnega olja
- 1 jž limoninega soka
- 1 čž suhega organa
Premešamo v mešalniku.
Pesto iz bazilike
- 25 g orehov
- 10 g listov sveže bazilike
- 1 jž olivnega olja
- 1 čž limoninega soka
- pol stroka česna
Premešamo v mešalniku.
Plast špinače
- 150 g špinače
- 1 čž suhega origana
- 1 čž olivnega olja
Špinačo drobno narežemo in mariniramo eno uro v mešanici origana in olja.
Priprava
Vsako od treh lazanj pripravimo na svojem krožniku. Prvo plast naredimo iz trakov bučk kateri se prekrivajo, in sicer v obliki kvadrata velikosti 10×10 cm. Nanesemo plast mesa (cca. 25g), sledi ji plast sira (cca. 50g), plast paradižnikove omake (cca. 40 g) in plast pesta. Vrstni red nanosa plasti še enkrat ponovimo, zaključimo pa s plastjo špinače, katero prekrijemo še s tretjo plastjo bučk. Okrasimo in ponudimo.
Legenda:
- jž = jedilna žlica
- čž = čajna žlička
Recept je zate pripravil Sašo Šketa