Preprost pad thai (presni)
Pad thai je izredno priljubljena jed, ki izvira iz Tajske. Pražene rezance sem nadomestil z zelenjavnimi, dodal značilno sladko-kislo omako z ravno pravo noto pikantnosti in vse skupaj okrasil s črnim sezamom, indijskimi oreščki in svežim koriandrom.
Za dve do tri osebe potrebuješ:
Zelenjavni del:
- en večji korenček
- ena srednja bučka
- ena rumena paprika
- 10 redkvic
- 3 mlade čebule
Omaka:
- 1 dl vode
- sok polovice limone
- dober centimeter svežega ingverja
- pest indijskih oreščkov
- strok česna
- ena mlada čebula
- 10 datljev
- pol žličke čilija (ali več, po okusu)
- sol (po okusu, nekje pol žličke)
Za okras:
- nekaj celih indijskih oreščkov
- črni sezam (ali navadni)
- svež koriander (ali peteršilj)
Priprava:
- korenje operi in nareži po dolgem na tanke rezine, te pa nato razreži po dolžini na pol centimetra široke rezance
- bučko nareži s spiralnim rezalnikom v daljše rezance, če nimaš rezalnika jih lahko narežeš tudi na tanjše palčke (julienne), ali na kolobarje
- papriko nareži na tanjše trakove
- zelen del mlade čebule nareži na par centimetrov dolge koščke
- redkvice razreži na četrtinke
- vse sestavine za omako do gladkega premešaj v blenderju
- zmešaj zelenjavo in omako
- postrezi na krožnike in na koncu še okrasi s sezamom, indijskimi oreščki in koriandrom
Dober tek!