Veganske sladoledne čokobananice
Slastne in preproste sladoledne čokobanane bodo počakale v zamrzovalniku kar nekaj časa. Seveda, če se uspeš zadržati in jih ne zmažeš vseh naenkrat.
Sestavine:
Za spodnjo plast:
- 80 g ovsenih kosmičev
- 100 g sončničnih semen; praženih
- 2 ščepa soli
- 6-8 žlic kokosovega olja; stopljenega
- 1 žlička vanilijevega ekstrata
Za sredico:
- 8 banan; zrelih
- 4 zvrhane žlice mletih lanenih semen
- 8 datljev; nasekljanih
Za preliv:
- 400 g temne ali jedilne čokolade
Postopek:
- Pripravi si pladenj dimenzij 20×25 cm. Obloži ga s peki papirjem.
- V manjšem multipraktiku najprej dobro zblendaj ovsene kosmiče in sončnična semena. Nato dodaj še ostalo in zblendaj dokler ne dobiš zbito in malo lepljivo maso. Daj jo v pekač in jo s kozarcem z ravnim dnom enakomerno porazdeli.
- S paličnim mešalnikom zblendaj sestavine za sredico in jih prelij čez prvo plast. Enakomerno pogladi ter pladenj nekajkrat potolči. Daj v skrinjo za okoli 5 ur, da masa zamrzne.
- Za čokoladni preliv nad paro stopi čokolado. Iz skrinje vzami pladenj ter maso razreži na 16 palčk. Eno po eno namakaj v čokolado ter jih zlagaj v posodo za shranjevanje.
- Ješ jih lahko takoj – podobno bo sladoledu. Lahko jih pustiš za 20 minut zunaj, da ratajo malo bolj mehke.
- Za dlje časa jih hrani v skrinji. Lahko pa jih imaš v pripravljenosti v hladilniku. NIKAR jih ne hrani na sobni temperaturi, ker bodo od njih ostale bananine lužice!
Nasvet
V sredici odlično prijata tudi cimet in muškatni orešček.
Dober tek!
Recept je pripravila Klara Avsenik, www.curryandlove.com.