Peteršilj je morda zelo podcenjena začimba

Je to najbolj razširjena začimba pri nas? Peteršilj je super. Ima odličen okus in mnoge koristne lastnosti. Pa še brez problema uspeva povsod, na vrtu, okenski polici, celo v kuhinji, če je dovolj svetla.

32 gramov peteršilja za vitamin C

Pest peteršilja nas napolni z vitaminom C za ves dan. Pa ne samo to. Peteršilj so že od nekdaj uporabljali zaradi njegovih očiščevalnih lastnosti. Izjemno dobro namreč čisti kožo, kri, prebavni trakt. V ljudskem zdravilstvu so peteršiljev poparek, čaj, nekoč priporočali kot podporo pri zniževanju vročine. Obloge oziroma obkladke iz svežih lističev pa naj bi pomagale pri nategnjenih mišicah in pikih žuželk.

Še en namig. Žvečenje listov peteršilja lahko pomaga odpraviti slab zadah iz ust.

Kdaj ga je preveč?

Pozor: s peteršiljem velja ostati zmeren. Predvsem z eteričnim oljem in semeni peteršilja. Oboje lahko izzove vnetje ledvic in draženje prebavil. Listi peteršilja so bolj priljubljeni v kulinariki, vsebujejo manj eteričnega olja, zato je pri njihovi  uporabi manj skrbi.

Peteršilj osveži

Ko pomislim na peteršilj, mi to pričara vonj, svežino arom. Kadar lahko, ga uživajmo surovega, saj tako ohrani največ hranilnih snovi.

Uporaba v kulinariki

Uporabljamo predvsem liste peteršilja, korenine, včasih pa tudi stebla, a so slednja še najmanj aromatična. Peteršilj se uporablja marsikje. Je sestavni del šopka jušnih začimb. Ribje jedi si brez peteršilja težko predstavljamo, mnogi pa ga pogosto dodamo solatnim prelivom in omakam. Dober primer je tržaška omaka s peteršiljem, česnom in olivnim oljem. Ker izgleda čudovito, je zelo primeren tudi za okrasitev jedi.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi