Samosas – zelenjavni zvitki
Za osem zavitkov potrebujemo
- 800g bučk (tri srednje velike)
- 50g lanene moke*
- pol žličke kajenskega popra
- tri žlice limoninega soka
- tri žlice olivnega olja
* lanena moka = v kavnem mlinčku zmleta lanena semena
Sestavine zmešamo v mešalniku (ali blenderju), da dobimo gladko maso. V obliki kvadrata jo katero enakomerno porazdelimo na dva pladnja dehidratorja. Po osmih urah sušenja na eni strani, obrnemo in sušimo še slabo uro na drugi strani.
Testo z vsakega pladnja razrežemo na štiri enako široke trakove.
Nadev
- 120g bučk
- 50g sončničnih semen
- dva suha paradižnika
- žlica kurkume
- pol žličke kajenskega popra
- žlica limoninega soka
- strok česna
- ingver
- žlička agavinega soka
Sestavine dobro premešamo v mešalniku. Nato pa v nadev dodamo še na drobno narezan:
- majhen paradižnik
- dva lista blitve
- pol srednje velike čebule
Kako sestaviti samosase
Samoso je potrebno le še zaviti v trikotno obliko in jo napolniti z nadevom. Postopek ni preveč težaven, najbolje, da si ogledate video in malo povadite na kosu papirja.
Morda se sprašujete zakaj za vraga recept ne vključuje tudi omake, ki se je tako spretno prismuknila na vse slike. Preprosto. Omaka je bila povsem odveč in za nameček še precej neokusna.
Naj omenim še, da so zavitki na slikah z debelejšega testa. Nekako mi je uspelo namesto na dva pladnja, maso zanje razporediti na enega. Kljub temu so zavitki izpadli odlično. Priporočam jih za popoldanski prigrizek, ali kosilo za dve osebi.
Recept za samosas je nastal po navdihu Russella Jamesa aka the raw chef.