Božični kolač
Sestavine
- 200 g mandljev
- 70 g lanenih semen
- 120 g datljev
- sok ene pomaranče
- 3 jž kokosovega olja
- 5 jž javorjevega sirupa
- 2 jž cimeta
- ingver (svež ali v prahu)
- 2 jž muškatnega oreščka
- 50 g suhih fig
- 50 g suhih marelic
Priprava
Mandlje v mešalniku sprva zmeljemo v moko in vmešamo mleta lanena semena. Premešamo.
Ločeno pripravimo datljevo pasto tako, da do gladkega premešamo datlje, pomarančni sok in stopljeno kokosovo olje. Datljevo pasto vmešamo k suhim sestavinam, dodamo cimet, ingver in muškatni orešček ter na koščke narezane suhe fige in marelice. Maso dobro pregnetemo z rokami in oblikujemo v manjše kolačke.
Okrasimo z granatnim jabolkom, brusnicami ali suhimi višnjami in prelijemo z javorjevim sirupom.
Božični kolač lahko postrežemo takoj ali pa ga shranimo v hladilnik.
Dober tek!