Cena limon v višave?

5 evrov za kilo limon? Brez problema! Trenutno so že približujejo ceni treh evrov za kilogram, tiste iz bio pridelave pa so še dražje. Bodo tudi letos šle do 5 ali več evrov? Zakaj sploh rabimo limone?

Kaj se dogaja?

Limone na naših policah prihajajo iz različnih držav. Spomladi in zgodaj poleti prevladujejo tiste iz Španije in Turčije. Sezona teh se konča nekje konec maja. Nato jih nadomestijo limone z južne poloble – še največ iz Argentine in Južne Afrike. Pozorno opazuj ceno limon, saj se tudi to poletje lahko zgodi, da bodo poskočile. Proizvodnja je letos predvsem zaradi vremena manjša, cene pa temu sledijo. »Južne« limone so same po sebi dražje od tistih, ki rastejo nam bližje. Svoje naredi transport.

Domačih ni

Že naši sosedje Hrvati z lastno pridelavo pokrivajo le 3 odstotke prodaje limon na svojem trgu. Vse ostalo morajo uvažati. Pri nas domače pridelave praktično ni. Zato smo, tako kot večina držav, izpostavljeni sezonskemu nihanju cen.

Kdaj bo ceneje?

Jeseni. Takrat pride nova pošiljka »lokalnih« iz Turčije in ostalih južnih evropskih držav.

Zakaj so limone tako super?

Vitamin C

Limone so polne tega pomembnega vitamina. Spij zjutraj kozarec vode s sokom limone, dodaj žlico medu in se podaj v nov dan z nasmehom! S tem poskrbiš tudi za kančen razstrupljanja organizma. Fino, kajne?

Prebava

Napadi lakote? Limone vsebujejo pektin, ki prebudi tvoj prebavni trakt in prepreči napade lakote.

Živčki?

Kalij v limonah blagodejno deluje na živce, deluje antistresno in spodbudi delovanje naših sivih celic.

Prehlad

Saj poznamo tisto. Čaj, limona, med? No, limona v tej kombinaciji ni brez razloga.

Dezodorant

Limona odišavi prostor. Ožetih limon ne vrzi v smeti, počakaj kakšen dan, da sprostijo svojo omamno aromo. Sok limon pa nekateri uporabijo tudi kot dezodorant, saj se bojuje proti bakerijam zaradi katerih ne dišimo prav lepo po znojenju.

Mastni lasje

Sam sem se vedno boril z mastnimi lasmi. Občasno zmešam sok 1 limone z 2 deci vode in si to »limonado« nanesem na lasišče, pustim delovati nekaj minut in izperem.

Zakisanost telesa?

Limone koristno vplivajo na ravnovesje v telesu in preprečujejo zakisanost telesa. Čeprav so kisle. Hecno, kajne?

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi