Temna smola čebel

Čebele imajo smolo. Temno, pridelajo jo in poznamo jo v povezavi z mnogimi pozitivnimi vplivi na počutje. Propolis. Znan že tisočletja.

Nekaj primerov, kako propolis koristno uporabljam v svojem življenju. Nisem zdravnik, to niso zdravstveni nasveti in priporočila, so pa moje izkušnje s propolisom. Morda komu pridejo prav.

Kaj sploh je propolis?

Je čebelji pridelek, različne smole, delci. Ko jih čebele predelajo, nastane propolis. Čebele propolis uporabljajo za zaščito pred plesnijo, vlago, zajedalci ipd. Propolis je najboljši, ko je pridelan v čisti naravi. Kupuj kakovostne in ne najcenejše izdelke.

Ko podre prehlad

Pravijo, da propolis učinkuje v bitki proti bakterijam, virusom, glivicam in pospešuje celjenje ran. Zame je največkrat koristen v času, ko razsajajo prehladi. Takrat ga preventivno vključim v dnevno rutino, intenzivno pa vedno, ko me začne ščemeti v nosu in grlu.

Razkužilo

Zaradi svojih lastnosti propolis ni slaba izbira za razkuževanje. Poznaš tisto, ko se otrok zloži s kolesom? No, to. Propolis, z njim razkužim, hkrati pa ustvari nekakšen zaščitni sloj na površini rane. Meni še največkrat pride prav, ko se pri kuhanju nerodno urežem.

Vnetja in opekline

Opekline so hudič. Četudi takoj ukrepaš, uporabiš sol, hladno vodo, ostane pekoč problem. Propolis tedaj našpricam po površini opekline. Seveda samo, ko gre za bolj nedolžne, sicer se verjetno splača obiskati zdravnika. Podobno ravnam pri kožnih vnetjih, celo mozoljih in herpesu. Ja, poskusil sem tudi pri vnetih dlesnih, ni škodilo, je pa teh aplikacij bilo relativno malo, zato si ne upam trditi, da je izrazito pomagal. Škodil pa verjetno tudi ne.

Uporaba

Propolis je zelo termostabilen. Njegova sestava je stabilna pri visokih in nizkih temperaturah. V praksi ga uporabljam kot kapljice ali pršilo. Za otroke je fino najti takšnega brez alkohola.

Propolis Medex kapljice

 

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi