Čas za sušenje paradižnikov

Srečni lastniki vrtičkov se verjetno že pričenjate razvajati z domačim paradižnikom. Tudi, če nimate svojega vrta, je zdaj pravi čas, za nakup večjih količin paradižnika. Zakaj? Za sušenje!

Za sušenje paradižnikov je najbolje izbrati vrsto, ki ima čim manj semen. To je seveda samo priporočilo, ni nujno. Uspešno sem posušil tudi že češnjeve paradižnike.

Priporočljivo je tudi, da izberemo paradižnike, ki so približno enakih velikosti, tako da se bodo posušili enakomerno.

Paradižnike lahko sušimo na soncu, v pečici ali v dehidratorju. Zadnji dve metodi sta najhitrejši, pri sušenju v pečici pazimo, da se temperatura ne dvigne nad 47°C (priprta vrata, začasno ugašanje).

Čas sušenja na soncu je odvisen od vremenskih razmer. Sam se tega še nisem lotil, ker naj bi trajalo vse od nekaj dni do tedna ali dva. Poleg tega je pri naravni metodi paradižnike ponoči potrebno zaščititi pred vlago in ves čas skrbeti, da so na dovolj zračnem prostoru in zaščiteni pred umazanijo in raznimi žuželkami.

Dehidrator je daleč najbolj elegantna rešitev za sušenje paradižnikov, v kolikor nimamo časa ali volje sušiti na soncu. Seveda pa ni tako ekološka.

Priprava

Paradižnike narežemo na polovice, odstranimo semena in jih položimo na pladenj. Posujemo jih s soljo in po želji dodamo kakšno začimbo (bazilika, origano, česen) in pustimo da se posuši.

Pomembno je, da so paradižniki nekoliko mehki, vendar v notranjosti suhi. Preveč suhi so uporabni le še za kavni mlinček in kasneje kakšno juho.

Če želimo, da se posušeni paradižniki ohranijo dalj časa, jih namočimo v olje in hranimo v temnem prostoru. Tudi, če jih vakumsko zapakiramo brez dodanega olja, bodo ostali uporabni kar nekaj mesecev.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi