Poletje na krožniku
Poletje na krožniku je sestavljeno z zelenjavne podlage, karamelizirane čebule, paradižnikove omake in nepogrešljive dekoracije.
Začnimo z osnovnimi sestavinami
- trije srednje veliki korenčki
- zelena paprika
- večja bučka
- korenina peteršilja
Vse sestavine narežemo na približno enako velike manjše koščke.
Karamelizirana čebula
Za pripravo presne karamelizirane čebule potrebujemo dehidrator. V kolikor ta ni na razpolago, lahko podoben učinek dosežemo tako, da čebulo z omako za nekaj časa postavimo na sonce.
Potrebujemo:
- dve srednje veliki čebuli
- pol skodelice dateljnov
- žlico olivnega olja
- 60 ml vode
Čebulo narežemo na tanke kolobarje, ali koščke. V mešalniku zmešamo dateljne, olje in vodo. Potrudimo se dobiti čim bolj enakomerno zmes, ki jo zmešamo s čebulo. Vse skupaj v dehidratorju sušimo kakšno uro ali dve.
Paradižnikova omaka
- velik paradižnik
- 50 gramov suhih paradižnikov
- strok česna
- žlica origana (ali več – po okusu)
- žlica olivnega olja
- dve žlici limoninega soka
Vse sestavine zmešamo v mešalniku. Po želji lahko pustimo, da omaka obdrži bolj grobo teksturo, kot salsa.
Na krožnik razporedimo zelenjavo, nanjo karamelizirano čebulo in paradižnikovo omako. Vse skupaj okrasimo še s kalčki, pistacijami in redkvicami.
Količina zadostuje za 2 – 3 osebe.