Falafel
Za dve osebi potrebujemo
Tortilja
- 400g bučk
- 80g lanenih semen
- ½ avokada
- 1 jž majarona
- sok pol limone
- kajenski poper
Lanena semena zmeljemo v kavnem mlinčku in jih nato skupaj s preostalimi sestavinami premešamo v mešalniku, da dobimo gladko maso. Maso nato v obliki kroga razporedimo na dva pladnja sušilnika in pri 42°C sušimo osem ur na eni strani, nato pa še eno uro na drugi strani.
Falafel
- 140g bučnih semen
- 8 polovic suhega paradižnika
- 1 čebula
- 1 strok česna
- sok pol limone
- 1jž kumine
- 1jž origana
- 1 jž majarona
- kajenski poper
Suh paradižnik namočimo za eno uro, nato odcedimo in skupaj s preostalimi sestavinami dobro premešamo v mešalniku. Iz mase oblikujemo osem kroglic, ki jih damo sušiti na 42°C za osem ur.
Namaz
- 80g makadamij
- 60ml vode
- 3jž limoninega soka
- 3jž sezamovega semena
Sezamova semena zmeljemo v kavnem mlinčku in jih nato skupaj s preostalimi sestavinami dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
Zelenjava
- 75g bučk
- 75g rdeče paprike
- 75g paradižnika
- 75g čebule
- 75g avokada
- Sok pol limone
Po želji dve uri mariniramo na trakove narezano zelenjavo v mešanici avokada in limone ter jo nato pri 42°C sušimo eno uro, da se nekoliko omehča.
Priprava
Tortiljo damo na desko in na spodnjo polovico položimo nekaj listov solate, nanjo razporedimo zelenjavo, na zelenjavo pa štiri falafle drugega ob drugem, po vrhu pa razporedimo še namaz. Najprej privzdignemo levo in desno stran tortilje, nato pa s palcema še spodnji rob in vse skupaj prevrnemo na preostalo prazno polovico tortilje ter tesno zavijemo.