Tzatziki omaka
Tradicionalna omaka Grčije in Turčije. Kumarice, koper, grški jogurt.
Sestavine za 4 porcije
- 1 manjša ali 1/2 velike kumare
- 3 stroki česna
- 500 g grškega jogurta
- sok 1 limone
- malce nasekljanega kopra – če ni pri roki, potem uporabi drobnjak
- 1 žlica olivnega olja
- sol po okusu
Postopek
- kumarico očisti, prereži na pol, odstrani semena, naribaj jo
- z naribano kumarico v cedilo, posuj in zmešaj 1/3 čž soli, pusti nekaj ur, da tekočina odteče
- nato zmešaj in stisni s s spodnjo stranjo žlice, da odteče še preostanek kumaričnega soka
- vmes očisti in na drobno naribaj ali nasekljaj česen, dodaj oljčno olje, pusti nekaj ur, da se olje navzame okusa in vonja česna
- odcejeno naribano kumarco zmešaj s česnom in olivcem, dodaj sok limone in jogurt ter nasekljan koper
- soli po okusu
- postrezi
- hrani na hladnem dan ali dva